Importera varor från Kina

bg-image

Hur importerar man varor från Kina

Att importera varor från Kina är inte lika enkelt som det låter. Det finns många regler och förordningar man behöver ha i åtanke när man ska importera varor från Kina. Till att börja med måste ert företag registreras som importör och tilldelas ett EORI nummer. Ett EORI-nummer behövs när en tulldeklaration för import från eller export till land utanför EU ska lämnas eller vid annan tullrelaterad verksamhet. Det är kostnadsfritt och man ansöker om det på Tullverkets hemsida. 

Kina ligger utanför EU och därmed kan det finnas vissa tullhinder och andra restriktioner vid import av varor från Kina. EU:s förhållningsregler för att importera varor från Kina är strikta och inte förhandlingsbara. Därför krävs det att man som importör ser till att allting följs, exempelvis RoHs direktivet som syftar till att minska riskerna för människors hälsa och för miljön genom att begränsa farliga ämnen i elektrisk/elektronisk utrustning. Om inte alla krav uppfylls kan nämligen godset stoppas i tullen och returneras tillbaka till Kina. Vi på EDS är som en dedikerad aktör  med och ser till att allt blir rätt från början till slut, för att minimera risken. 

 

Fördelar med att importera från Kina

 

  • Låg tillverkningskostnad
  • Lågt minsta ordervärde (MOQ)
  • Smidig transport med EDS med kostnadseffektiva transportsätt

 

Import av varor från Kina | Express Delivery

Vilka varor kan man importera från Kina 

Man kan importera från Kina företag de mesta produkter, vanligaste är textil, accessoarer, bilprodukter, köksutrustning, keramik och elektronik. Dock måste de produkter som man importerar från Kina uppfylla lagar och förordningar på den marknad man ska sälja dem på. Olika varor kräver olika tillstånd. 

Varor man säljer vidare inom EU måste klassas som säkra, och behöver därför uppfylla kraven för CE-märkning. När en produkt är CE-märkt innebär det att tillverkare eller importör försäkrar att produkten uppfyller EU:grundläggande hälso-, miljö- och säkerhetskrav. Exempelvis måste leksaker och skyddsutrustning vara CE-märkta. 

Ska man importera varor från Kina regelbundet kan man även behöva andra tillstånd. Ett sådant tillstånd kan exempelvis vara betalningsanstånd och tillstånd till samlad garanti. 

 

Importera varor från Kina | Express Delivery

Tullsatser import Kina

När man importerar varor från Kina behöver mottagaren också betala tull på import från Kina utöver kostnaden för frakten. Tullvärdet är ett sammanlagt värde av godsets kostnad, frakt- och försäkringskostnader, lastning, lossning och hantering fram till EU. Tullsatserna vid import Kina varierar mellan 0 och 20 procent enligt tullverket, men det förekommer även högre tullsatser för vissa varor. Kostnaden skiljer sig från vara till vara och enklast att få reda på vad det kommer kosta är låta EDS ansvara för importen. Vi har lång erfarenhet och rådger även om Incoterms, som beskriver vem som står för risken under transporten, vem som ska betala kostnaderna och vilka skyldigheter köparen och säljaren har. Genom att följa dessa termer kan säljare och köpare undvika onödiga missförstånd gällande godset.

All information om vad som gäller vid tullsatser import Kina finns på Tullverkets hemsida. Där finns även information om att ta in varor i Sverige och hur man ska klassificera dem rätt.  

Kina import och export | Express Delivery

Vanliga avgifter som tillkommer vid Import från Kina 

Avgifterna vid import kan skilja sig från olika leveranser beroende vad som står i leveransvillkoren som säljaren och köparen har kommit överens om. 

I avtalet framkommer det vem som:

– står för frakt och övriga kostnader i samband med transporten

– står för risken vid eventuellt godsskada eller förlust

– betalar tull och skatt i importlandet

Kostnaden för frakten baseras på olika faktorer och skiljer sig från varje leverans beroende på: typ av gods, volym och vikt. Dessutom påverkar oljepriset, växelkurs och vilket transportsätt man väljer kostnaden. Vi på EDS tillhandahåller er en offert på kina frakt inom 30 minuter med reservation för om vi behöver kontakta våra lokala agenter i Kina för lokala kostnader om det är en ExW eller FCA frakt. 

Hamnpersonal importerar varor med EDS | Express Delivery

Skillnad på Kina export och import

Det är inget större skillnad utförandet på Kina export och import. För att både importera och exportera behöver man ansöka om ett EORI-nummer hos tullverket. Även se över vilka produktkrav och tillstånd som behövs för respektive land.

Vid Kina export och import ska man lämna en tulldeklaration. När man importerar lämnar man en importdeklarationen och uppger vilka varor som ska importeras, värdet på godset och vilka avgifter som ska betalas. Moms ska betalas och redovisas i Svergie. När man beräknar importmomsen multiplicerar man momssatsen med produktens tullvärde. Tullvärdet är summan av priset för varan, frakt, försäkring, tull och andra statliga skatter samt kostnader som till exempel transport- och försäkringskostnader.

Vid export lämnar man en exportdeklaration med samma typer av uppgifter som vid importdeklarationen. Dock kan tullverket kräva ytterligare uppgifter vid export exempelvis exporttillstånd, exportlicens och exportbevis. Man betalar inte heller någon moms vid export.

Hamn i Kina | Express Delivery

Importera varor från Kina med EDS

EDS är ett innovativt logistikföretag som utmanar traditionella transportföretag med kompletta, dedikerade logistiklösningar. Vi finns tillgängliga för personlig support dygnet runt. EDS tillhandahåller allt från globala logistikprojekt till tullhantering. Vi rådger er om incoterms och finns med er från start till slutleverans. Vi hjälper er att importera från Kina företag

Att anlita oss för allt som rör er logistik är tryggt för er som kund. Vi garanterar skyddad transport där era varor kommer fram säkert, smidigt och så snabbt som möjligt.

Importera varor från Kina med EDS | Express Delivery

Sex anledningar att välja EDS

Reliable

Vi har 99,5% leveranssäkerhet

Fast service

Vi svarar i telefon och via mejl inom 2 minuter

Personal support

Vi erbjuder personlig support 24/7, 365 dagar om året

Certificate

vi är certifierade enligt ISO 14001 och ISO 9001

Carbon footprints

Vi arbetar med strategiskt utvalda partners för att minska vårt globala koldioxidavtryck

Environment conscious

Vi har möjligheten att återkoppla med miljörapporter på våra transport

Behöver ni en lösning på er transport- och logistikutmaning?

HÖR AV ER TILL OSS IDAG

FAQ

Hur fungerar tull från Kina?

Tullsatserna vid import Kina varierar mellan 0 och 20 procent. Kostnaden skiljer sig från vara till vara och enklast att få reda på vad det kommer kosta är låta EDS ansvara för importen.

 

 

Vad kostar det att importera från Kina?

I leveransvillkoren står vem som ska betala för vad i frakten. EDS tillhandahåller bra villkor för en kostnadseffektiv import från Kina. Kontakta EDS för att ta reda på vad det kostar att importera från Kina. 

 

Import kina | Express Delivery

Intresserad av att importera varor från Kina?

Fyll i formuläret och vi kontaktar dig inom kort.

Hur vill du bli kontaktad?
Accept user terms and conditions(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.