Guide: Incoterms®: CPT 2020

Incoterms CPT| EDS Logistics

Vad betyder CPT?

CPT, som står för Carriage Paid To, är en incoterm som används inom internationell handel. CPT innebär att säljaren har ansvaret för att leverera godset till destinationen och bära kostnaden för transporten till den angivna destinationen.

Vad innebär CPT incoterms?

CPT innebär att säljaren har ansvar för att organisera och täcka kostnaden för transporten av godset till den angivna destinationen. Säljaren bär också risken för förlust eller skada på godset under transporten fram till dess att godset är överlämnat till transportören vid ankomstplatsen. När godset är överlämnat till transportören går risken över till köparen.

I CPT går risken över: När varan har överlämnats till transportören (utsedd av säljaren).

I CPT står säljaren för kostnaden: Säljaren står för alla kostnader fram till dess att varan har anlänt till den angivna destinationsorten (varan ej lossad). 

I CPT har säljaren ansvar: Säljaren ansvarar för exporttullklarering, transportkontrakt och lastning.

Fördelar med CPT incoterms 2020

Fördelarna med att använda CPT är att säljaren tar ansvar för att organisera och täcka kostnaden för transporten till destinationen. Det ger köparen en bekväm lösning där de inte behöver oroa sig för transportarrangemang. Det minskar också risken för förlust eller skada på godset under transporten till destinationen.

Viktigt att tänka på med CPT

Det är viktigt att notera att CPT inte inkluderar alla kostnader och risker som kan uppstå under hela transportprocessen. Säljaren är ansvarig för kostnaderna efter att godset har överlämnats till transportören, inklusive transportkostnader från avsändarplatsen till destinationen. Det är viktigt att säljaren och köparen har en tydlig överenskommelse om destinationen och att kommunikationen är klar när det gäller leveranstid och övriga detaljer.

När borde man använda CPT 

  1. När säljaren har god kännedom om transportkostnader och har bättre förhandlingsposition: Om säljaren har bättre kunskap och erfarenhet av transportmarknaden kan de förhandla fram bättre priser och villkor för transporten. I sådana fall kan det vara fördelaktigt för säljaren att använda CPT och ta ansvar för transportkostnaderna till destinationen.
  1. När köparen vill ha en bekväm lösning: CPT ger köparen en enkel och bekväm lösning eftersom säljaren tar hand om transportarrangemangen. Köparen behöver inte oroa sig för att organisera transporten från avsändarplatsen till destinationen.
  1. När transportsträckan är kortare och enklare: CPT kan vara lämpligt att använda när transportsträckan är kortare och mindre komplex. Om transporten sker inom samma land eller inom ett begränsat geografiskt område kan CPT vara lämpligt eftersom det minimerar behovet av att hantera komplicerade transportarrangemang och tullformaliteter.

Det är viktigt att notera att valet av incoterm, inklusive CPT, bör baseras på en noggrann bedömning av de specifika kraven och förutsättningarna för varje handelstransaktion. Det är rekommenderat att konsultera med experter inom internationell handel och logistik för att säkerställa att rätt incoterm väljs och att alla parter är medvetna om sina ansvarsområden och kostnader.

CPT med EDS

Vi på EDS Logistics kan hjälpa er som både säljare och köpare att hantera kostnader och risker vid frakt enligt CPT-Incoterms. Vi erbjuder professionella logistiktjänster för att underlätta och effektivisera er internationella handel och transportprocess. Kontakta oss på EDS Logistics för att få mer information om hur vi kan hjälpa er.

Frågor om incoterms?

Ställ gärna din fråga så hjälper vi att besvara den!

Namnlös(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.