Guide: Incoterms®: FOB Incoterms 2020

FOB Incoterms | EDS Logistics

Vad står FOB Incoterms 2020 för?

FOB, som står för Free On Board, och det är ett vanligt incoterms som används inom internationell handel. FOB betyder att säljaren ansvarar för att leverera godset ombord på det fartyg eller transportmedel som ska användas för att transportera godset till köparens slutdestination. När godset har lastats ombord på fartyget går risken och ansvaret över till köparen.

Vad innebär FOB incoterms 2020?

FOB innebär att säljaren har ansvar för att organisera och täcka kostnaderna för att lasta godset ombord på det fartyg eller transportmedel som ska användas för transporten. Säljaren är också ansvarig för att skicka godset till den angivna leveranshamnen eller lastningsplatsen. När godset är ombord på fartyget går risken för förlust eller skada över till köparen, och köparen ansvarar för att täcka kostnaderna och arrangera transporten från leveranshamnen till slutdestinationen.

FOB Incoterms | EDS Logistics

I FOB går risken över: när godset har lastats ombord på fartyget eller transportmedlet vid den angivna leveranshamnen eller lastningsplatsen.

I FOB står köparen för kostnaden: Köparen är ansvarig för transportkostnaderna från leveranshamnen till slutdestinationen samt eventuella tullavgifter och andra avgifter som kan uppstå under transporten.

I FOB har köparen ansvar: Köparen är ansvarig för att arrangera och täcka kostnaderna för transporten från leveranshamnen till slutdestinationen samt eventuella tullformaliteter och dokumentation som kan krävas för importen.

Fördelar med FOB incoterms  

Fördelarna med att använda FOB är att det ger köparen mer kontroll över transportprocessen och möjlighet att välja sitt eget fraktbolag och transportmedel. Säljaren kan fokusera på att lasta godset ombord på fartyget och säljarens ansvar och kostnader avslutas vid den punkten. FOB kan också vara fördelaktigt för köpare som vill ha flexibilitet att välja den mest kostnadseffektiva transportlösningen.

Viktigt att tänka på med FOB Incoterms 

Det är viktigt att notera att FOB inte inkluderar alla kostnader och risker som kan uppstå under transportprocessen. Köparen är ansvarig för att täcka kostnaderna för transporten från leveranshamnen till slutdestinationen och eventuella tullavgifter och andra avgifter som kan uppstå. Det är viktigt att säljaren och köparen har en tydlig överenskommelse om vilken leveranshamn eller lastningsplats som ska användas och när godset ska levereras.

När ska man använda FOB som incoterm?

  1. När köparen vill ha fullständig kontroll över transporten: EXW ger köparen den största graden av kontroll över transportprocessen. Köparen kan själv arrangera och välja fraktbolag, transportmedel och transportrutten. Det kan vara fördelaktigt om köparen har goda kunskaper om internationell logistik och vill ha fullständig kontroll över transporten.
  2. När säljaren inte vill ta ansvar för transport och risker efter försäljning: Med EXW övergår risken och ansvaret för godset från säljaren till köparen vid säljarens anläggning. Detta innebär att säljaren inte behöver bekymra sig om transport, försäkring eller eventuella skador eller förluster som kan uppstå under transporten. Det kan vara fördelaktigt för säljaren om de vill undvika komplexiteten och kostnaderna för internationell frakt.
  3. När godset är stort eller otympligt och kräver specialhantering: Om godset är stort, otympligt eller kräver specialhantering kan det vara mer praktiskt att använda EXW. Köparen kan då själv arrangera och hantera transporten på bästa sätt för att säkerställa att godset hanteras korrekt och effektivt.

Det är viktigt att notera att valet av incoterm, inklusive EXW, bör baseras på en noggrann bedömning av de specifika kraven och förutsättningarna för varje handelstransaktion. Det är rekommenderat att konsultera med experter inom internationell handel och logistik för att säkerställa att rätt incoterm väljs och att alla parter är medvetna om sina ansvarsområden och kostnader.

FOB med EDS

Vi på EDS Logistics kan hjälpa er som både säljare och köpare att hantera kostnader och risker vid frakt enligt FOB-Incoterms. Vi erbjuder professionella logistiktjänster för att underlätta och effektivisera er internationella handel och transportprocess. Kontakta oss på EDS Logistics för att få mer information om hur vi kan hjälpa er.

Frågor om incoterms?

Ställ gärna din fråga så hjälper vi att besvara den!

Namnlös(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.