Guide: Incoterms®: Ex Works (ExW) 2020

Effektiv tredjepartslogisitk | Express Delivery

Vad betyder Ex Works (ExW)?

Ex Works, ofta förkortat ExW, är en av de vanligaste Incoterms som används inom internationell handel. ExW betyder att säljaren ansvarar för att tillhandahålla godset på sin anläggning eller fabrik och köparen ansvarar för alla kostnader och risker som är associerade med transporten av godset från säljarens anläggning eller fabrik till slutdestinationen.

Vad innebär Ex Works Incoterms?

Ex works (ExW) innebär att säljaren inte har något ansvar för sjöfrakt eller andra transportmedel som kan användas för att transportera gods från säljarens anläggning eller fabrik till köparens slutdestination. Köparen ansvarar också för att ta hand om alla nödvändiga tullformaliteter och andra dokument som kan krävas för att transportera godset.

Ex works Incoterms | EDS Logistics

I Ex works ( ExW) går risken över: när godset görs tillgängligt för köparen på den angivna platsen (godset har ännu inte lastats för transport). 

I Ex Works (ExW) står köparen för kostnaden: Köparen betalar för alla kostnader enligt ovan

I Ex works (ExW) har köparen ansvar: Köparen är ansvarig enligt ovan.

Fördelar med Ex Works (ExW) 2020

Fördelarna med att använda Ex Works är att säljaren inte behöver ta ansvar för transportkostnader eller risker som kan uppstå under transporten av gods. Detta innebär att säljaren kan fokusera på att producera och leverera godset till köparen på sin anläggning eller fabrik. ExW är också fördelaktigt för köpare som vill ha mer kontroll över transporten av gods och som vill kunna använda sitt eget fraktbolag och transportmedel.

Viktigt att tänka på med Ex works 2020

Det är dock viktigt att notera att ExW inte innefattar alla kostnader och risker som kan uppstå under fraktprocessen. Till exempel kan det finnas tullavgifter och andra avgifter som måste betalas för att få godset till slutdestinationen. Det är också viktigt att säljaren och köparen har en tydlig överenskommelse om vilken anläggning eller fabrik som godset ska levereras till och när det ska levereras.

När ska man använda Ex works som incoterms?

  1. När köparen vill ha fullständig kontroll över transporten: EXW ger köparen den största graden av kontroll över transportprocessen. Köparen kan själv arrangera och välja fraktbolag, transportmedel och transportrutten. Det kan vara fördelaktigt om köparen har goda kunskaper om internationell logistik och vill ha fullständig kontroll över transporten.
  2. När säljaren inte vill ta ansvar för transport och risker efter försäljning: Med EXW övergår risken och ansvaret för godset från säljaren till köparen vid säljarens anläggning. Detta innebär att säljaren inte behöver bekymra sig om transport, försäkring eller eventuella skador eller förluster som kan uppstå under transporten. Det kan vara fördelaktigt för säljaren om de vill undvika komplexiteten och kostnaderna för internationell frakt.
  3. När godset är stort eller otympligt och kräver specialhantering: Om godset är stort, otympligt eller kräver specialhantering kan det vara mer praktiskt att använda EXW. Köparen kan då själv arrangera och hantera transporten på bästa sätt för att säkerställa att godset hanteras korrekt och effektivt.

Ex works Incoterm 2020 med EDS

Vi på EDS Logistics kan hjälpa er som både säljare och köpare att säkerställa kostnaderna och riskerna vid frakt enligt ExW.

Frågor om incoterms?

Ställ gärna din fråga så hjälper vi att besvara den!

Namnlös(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.