Guide: Incoterms®: FAS 2020

FAS Incoterms | EDS Logistics

Vad betyder FAS incoterms 2020 för?

FAS, som står för Free Alongside Ship, är en incoterm som används inom internationell handel. FAS innebär att säljaren ansvarar för att leverera godset vid skeppssidan, det vill säga vid kajen eller på fartyget i avgångshamnen.

Vad innebär FAS incoterms 2020?

FAS innebär att säljaren har ansvar för att organisera och täcka kostnaderna för att placera godset vid skeppssidan i avgångshamnen. Säljaren ansvarar också för att förbereda och ställa godset till köparens förfogande på avtalad plats vid kajen eller ombord på fartyget. När godset har placerats vid skeppssidan går risken över till köparen.

FAS incoterms | EDS Logistics

I FAS går risken över: när godset har placerats vid skeppssidan i avgångshamnen.

I FAS står köparen för kostnaden: Köparen är ansvarig för transportkostnaderna från skeppssidan till slutdestinationen samt eventuella tullavgifter och andra avgifter som kan uppstå under transporten.

I FAS har köparen ansvar: Köparen är ansvarig för att arrangera och täcka kostnaderna för transporten från skeppssidan till slutdestinationen samt eventuella tullformaliteter och dokumentation som kan krävas för importen.

Fördelar med FAS incoterms

Fördelarna med att använda FAS är att säljaren tar ansvar för att placera godset vid skeppssidan i avgångshamnen, vilket ger köparen en bekväm lösning. Det ger köparen möjlighet att ha större kontroll över transportprocessen efter placeringen vid skeppssidan och att välja den mest kostnadseffektiva transportlösningen för vidare transport.

Viktigt att tänka på med FAS 2020 incoterms

Det är viktigt att notera att FAS inte inkluderar alla kostnader och risker som kan uppstå under hela transportprocessen. Köparen är ansvarig för transportkostnader från skeppssidan till slutdestinationen samt eventuella tullavgifter och andra avgifter. Det är också viktigt att säljaren och köparen har en tydlig överenskommelse om placeringen vid skeppssidan och att kommunikationen är klar när det gäller leveranstid och övriga detaljer.

FAS incoterms med EDS

Vi på EDS Logistics kan hjälpa er som både säljare och köpare att hantera kostnader och risker vid frakt enligt FAS-Incoterms. Vi erbjuder professionella logistiktjänster för att underlätta och effektivisera er internationella handel och transportprocess. Kontakta oss på EDS Logistics för att få mer information om hur vi kan hjälpa er.

Frågor om incoterms?

Ställ gärna din fråga så hjälper vi att besvara den!

Namnlös(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.