Guide: Så väljer ni rätt leveransvillkor (incoterms) för sjöfrakt

Containerfartyg | EDS logisitcs

Att välja rätt incoterms för sjöfrakt är avgörande för att säkerställa en smidig och framgångsrik transportprocess. Incoterms är standardiserade termer som beskriver ansvar och kostnader mellan säljare och köpare i internationella handelstransaktioner. I denna guide kommer vi att titta på hur ni kan välja rätt incoterms för sjöfrakt.

1. Förstå vilka leveransvillkor (incoterms) som är relevanta för sjöfrakt

Det finns 11 olika incoterms att välja mellan, men när det gäller sjöfrakt är det vanligtvis fyra termer som är relevanta: FCA (Free Carrier At), FOB (Free On Board), CFR (Cost and Freight) och CIF (Cost, Insurance, and Freight). Varje term beskriver ansvar och kostnader för säljare och köpare i en sjötransport. 

Importera varor från Kina | Express Delivery

2. Identifiera vilka kostnader och risker som ni vill ta på er

För att välja rätt incoterms måste ni identifiera vilka kostnader och risker ni vill ta på er. Om ni som köpare vill minimera era kostnader och risker, kan ni välja antingen CFR eller CIF. Om ni däremot som säljare vill minska era risker och kostnader, kan ni välja incoterms som FCA eller FOB. När ni bokar sjöfrakt med EDS hjälper vi er att välja rätt Incoterm för er affär. 

Tredjepartslogistik | Express Delivvery

3.  Kommunicera med er handelspartner

För att minimera risken för missförstånd och konflikter senare i handelsprocessen är det viktigt att kommunicera med er handelspartner och diskutera vilka incoterms som bäst passar för båda parter innan transporten utförs.  

Förman kontroll lastning Containerlåda från fraktfartyg | EDS

4. Få ridgivning

Att välja rätt incoterms kan vara en utmaning, särskilt om ni inte har mycket erfarenhet av sjöfrakt. Därför är det alltid en bra idé att få rådgivning från en kvalificerad aktör för att säkerställa att ni väljer rätt incoterms för er verksamhet. Vi på EDS har lång erfarenhet av incoterms och när ni bokar er sjöfrakt tillsammans med oss så assisterar vi som en rådgivande hand under processen.

Importera varor från Kina med EDS | Express Delivery